יום רביעי, 24 ביולי 2019

קול קורא לישראלים יוצא אתיופיה לפרסם יצירותיהם הספרותיות בכתב העת: מאזניים

תתקבל יצירה – סיפורת, פרוזה, שירה - שנכתבה על ידי ישראלים יוצאי אתיופיה, ולא ראתה אור. החומרים שיתקבלו יעברו לקטורה ועריכה לפי הצורך. נא לציין את שם הכותב או הכותבת, ואת כתובת הדוא"ל בראש הדף הראשון. יש  לשלוח את החומרים לכתובת: mgermaw@gmail.com; תאריך אחרון להגשה: 30.08.19
 אגודת הסופרים העברים, אחת הזירות התרבותיות החשובות במדינת ישראל, פותחת את שעריה בפני סופרים ומשוררים יוצאי אתיופיה ומזמינה לפרסם בכתב העת מטעמה – "מאזנים".
ניתנת בזאת הזדמנות נפלאה, לקבוצה יוצרת זו, לפרסם את יצירותיה בפלטפורמה חשובה זו ולערוך היכרות בין קהילת יוצאי אתיופיה לבין החברה הכללית. היכרות הקהילה דרך פריזמה ספרותית היא חשובה לאין שיעור, כי מקור הגזענות, הדעות הקדומות, הניכור והריחוק מהשונה, הוא הבורות. יש בכוחה של חשיפת עולם התרבותי של ישראלים יוצאי אתיופיה בכדי לצמצם תפיסות נפסדות ומזיקות, כגון גזענות ודעות קדומות, ולטפח ערכים רצויים, כגון סבלנות וסובלנות, קרבה והכרה.
ספרות מהגרים, ובכללה ספרות עולים ובני עולים, משוועת לחשוף את עצמה ואת מושאיה ואף ליטול חלק חשוב במאבק הכללי להכרה בזכויות אזרחיות של קבוצות מוחלשות.  אין זה סוד כי ישראלים יוצאי אתיופיה מנהלים מאבק עיקש ומתמשך להכרה בזהותם הדתית, במורשתם התרבותית ובזכויותיהם האזרחיות, וזאת החל משלהי שנות השבעים – עת הגיעו העולים הראשונים לישראל. בכל זאת מקומה של ספרות בקרב קהילה זו נפקד מהמאבק הציבורי להכרה במשך שנים רבות, בין היתר, כיוון שרוב רובה נכתב בשפה גלותית – אמהרית.
בשנים אחרונות מצבה של ספרות זו השתנה, ולצד דור העולים שכתב באמהרית, צומח דור חדש, הכותב בעברית. היום קיימת כמות בלתי מבוטלת של ספרים ושירים פרי עטם של ישראלים יוצאי אתיופיה. רוב היצירות נוטלת על עצמן משימות חברתיות בנושאים מהותיים: שיקום העבר, היסטוריה, זהות ושם שנגרסו בתוך שיני כור ההיתוך, קידום זכויות אזרחיות, ביעור תופעות הגזענות ודעות הקדומות ועוד.

חרף שגשוגה של ספרות זו והרלוונטיות שלה לרוח הזמן ולמציאות החברתית, מעטים הספרים הרואים אור בהוצאות גדולות. היוזמה של אגודת הספורים העברים להקצות גיליון ליצירות של ישראלים יוצאי אתיופיה היא התחלה טובה, שיכולה לשמש דוגמה להוצאות אחרות ללכת בעקבותיה. כמובן, מיוצרים ישראלים יוצאי אתיופיה מצופה לנצל את ההזדמנות החשובה  זו לחשוף את יצירותיהם, ולהיות קול לאנשים שקולם לא נשמע. 
        

השפעותיו המאוחרות של הקולוניאליזם האיטלקי באתיופיה

  מאמר שלישי בסדרה ( מאמר ראשון ; מאמר שני ) האתיופים החל ממנהיג  רם המעלה וכלה באזרח הפשוט ביותר, יודעים לספר כי אתיופיה היא המדינה העצמא...